Patriotu' lu peste

la scoala ne-a invatat tovarasa invatatoare ca romania seamana cu un buchet de flori pt ca asa scria ana blandiana despre tara ei. aveam tricolor in clasa, poza zambaretului pe perete cantam trei culori cunosc pe lume faceam nitica gimnastica si asa incepea prima ora - nu stiu acum daca o faceam pentru patriotism, pentru ca asa faceau si ceilalti, pt ca tovarasa avea directiva de la secretarul de partid sau pur si simplu pt ca clasa era mare si caloriferele stranutau.
era mare sarbatoare de 1 mai, 23 august si ziua conducatorului iubit - dealtfel astea erau motivele de patriotism ; manifestatii in acest sens aveau loc in scoli si in inimile noastre sentimente "grozave de bucurie".
de ziua tovarasului recitam poezii de genul: "cine lupta grea a dus prin furtuni si ger si vechi lanturi a rapus din otel si fier, cine pruncilor le-a dat ani de bucurii le-a facut jocul bogat tu copile stii?... da! partidul le-a implinit...etc" si "tatal meu zideste case cocotat pe schele, el cu fruntea lui ajunge pana sus la stele!", de 1 mai ne plimbam cu bicicleta de dimineata si la pranz asistam emotionati la depuneri de coroane si defilarea soldatilor in fata cimitirului sovietic, iar 23 august se sarbatorea patriotic cu mici, carnati si bere, cei mari si brifcor noi.
soimii patriei -imbracati in portocaliu patrioti si viitori comunisti.
patriotismul insemna partidul, ceausescu, romania....restu vacs.
patriotismul a inflorit in ultimul pionier al patriei doar pentru scurt timp ca o sleahta de galagiosi au scos ce era comunist din scoala pana si pe tovarasul de pe perete necistindu-l punandu-i mustati si vorba lu musatescu "dandu-i cu cremvusti si mustar pe la bot ca sa mai manance si dansul".
am invatat ce e patriotismul din cartile de istorie dar istoria traita de cei ce mi-au povestit razboiu al mare parca nu mai avea urma de patriotism: foamete, preoti morti, femei siluite, orase ocupate, tigani batuti, bombardamente, dizenterie, copii morti, trop-trop-trop faceau soldatii si bum-bum-bum faceau orasele.
am fost martori la revolutia din '89 si miscarile sociale de dupa - patriotism, minciuna, moarte, disperare, prostie - asa si in ordinea asta as caracteriza evenimentele de atunci.
ca sa ii raspund lui kennedy - da, am facut ceva pt tarisoara mea si nu am asteptat niciodata sa faca ceva pt mine - am purtat cu mandrie tricoul galben si la victorii si la esecuri si tarisoara noastra ne-a recompensat mereu pentru esecurile si victoriile considerate tot esecuri din lipsa de fonduri.
despre patriotism cred ca:
1.esti patriot daca traiesti in romanica si nu in pampas la umbra unui cocotier pentru ca de acolo toate iti merg bine si in tara toate put.
2.patriotismul este un sentiment puternic, o flacara ce nu se stinge.
3.patriotismul este si o mare tampenie si un mijloc de manipulare.
4.esti patriot sau nu esti - nu poti fi oleaca patriot sau patriot de ocazie - esti patriot si cand bate romania pe anglia si cand ia bataie de la danemarca, esti patriot si cand vezi statuia nadiei de la montreal si cand vezi cersetori in place vendome, esti patriot si cand tara ta nu recunoaste independenta kosovo respectand tratatul de la helsinki si cand permite trupelor us navy sa foloseasca spatiul nostru pentru bombardarea aceleiasi provincii in ziua de paste.
5.voi continua sa ma trezesc tarziu pe 1 decembrie si sa privesc "marea defilare" apoi spre seara sa beau bere romaneasca (sa creasca pib-ul, poate scapam de criza) si sa nu urmez gloata uimita la aprinderea beculetelor de pe magheru ori gigantului brad de metal din piata unirii.
inchei cu o melodie -click aici - vivat romania traiasca-n veci farmecul ei!!!

Blogger Template by Blogcrowds