craciunu’ de acu' 4 ani

sfanta sarbatoare a craciunului ascunde in spatele ei multe evenimente si lucruri care nu au nici o legatura cu cele sfinte dar, cica totul se rezuma la sintagma “ asa e traditia”.
spre exemplu imbuibarea cu sarmale, toba, carnati, caltabos si “lucruri bune de nu le mai stii pe nume” nu numai ca nu-ti face bine si ca nivelul colesterolului atinge cote infricosatoare dar te mai si simti umflat si stomacul iti arde de la atat usturoi care se gaseste in cantitati industriale in aceste minunate si aspectuoase produse dar de.. “asa e traditia”.
masa de craciun e la locul ei totul e asezat frumos si in ordine pe ea, in totala discordanta cum o vezi dupa ce se termina cina, totul miroase a sarbatoare, bradul miroase a brad, cozonacul a vanilie, lumanarile desi nu ar trebui si ele miros a scortisoara, bradul nu mai miroase a brad desi ar trebui, un vis… parca plutesti in lumea magica si plina de voiosie a copilariei ,cand, cineva tulbura acest vis sunand la usa..: doamne au venit colindatorii!!!...da ei…, au venit sa ne colinde si anul acesta, ca in fiecare an vezi 2, 3 prunci care-s mai interesati cati bani isi iau de la tine decat sa iti ureze cantand sanatate si un craciun fericit…..parca e ca o facuta cand mai tarziu in noapte din copii zgribuliti si dragalasi vezi in fata usii tale trei holtei in floarea varstei, negrii ca o noapte de decembrie care rag ca niste magari un “ dom’ dom’ sa-naltam” de toata frumusetea,…incerci sa treci si peste asta, ca toata lumea spune, ca asa trebuie, ce naiba doar… “ asa e traditia”.
dupa ce toata lumea a infulecat si stomacurile sunt burdusite de poti sa te freci pe burta (bineinteles burta e vizibila dupa ce ai bagat atata sarbatoare in ea) vine vinu’….vinu vine sa te imbete.
hai sa ne imbatam ca de…e craciunu’! asta ma duce cu gandul la propozitia logica foarte adevarata care as putea-o pune alaturi de maxima “ romanul s-a nascut poet” pe aceasta “romanul cauta motiv sa bea” ; ca e sarbatoare, aniversare, onomastica..si multe alte intamplari si evenimente din viata cotidiana el ,romanul, e intodeauna pregatit, insetat, si gata gata sa faca fapte mari sorbind pofticios din sangele Domnului si nu numai. ca cica taria mai taie din greata mancarurilor grase,…da poate e adevarat nu zic nu, dar cand bei 2 litri de palinka se pare ca taie greata rauu, o taie chiar foarte tare…poate chiar de tot, alaturi de ea sufera si dictia, echilibru si starea de bine…
apoi tot spiritul te imbie la ascultarea unor colinzi, de data asta “de adevaratelea” si cand deschizi televizorul..ce sa vezi! mare mirare mare…hoardele lui gengis Han si ale lui timur lenk horesc de zor pe posturile romanesti de televiziune…
nu, nu sunt rasist dumnezeu mi-e martor chiar apreciez muzica de tambal, acordeon si de voie buna, dar versurile care sunt menite sa exprime puritatea si curatenia nasterii domnului parca nu le pot auzi fredonate in ritmuri orientale si mixate in studiourile “artistilor” pe care cu o saptamana inainte de aceasta sarbatoare le auzeam pe la BIG berceni sau in alte piete si mahalale bucurestene..puteti si voi face diferenta intre versuri ca” preacurata naste astazi pe iisus” si “ flori dalbe…” cu cele ”beau redbull si whiskey c’ asa bea smecherii” sau “cine e jupanu’ cine e stapanu’(in nici un caz nu se refera la iisus ci o probabila rememorare a perioadei de ev mediu unde ei erau cei oropsiti de mai micii ori marii boieri, acum boierii au ramas fara casa si who' the men sau mai bine zis who's the bitch now?!!?). am iesit din casa ca sa vad cum e craciunul din strada si parca sa imi amintesc zilele copilariei cand de ziua asta veneam de la sanius aproape de miezul noptii, ca sa ma incalzesc si sa mananc in graba o felie de cozonac asteptandu-l nerabdator pe mos gerila, caci asa ii ziceam noi copii in vremurile alea,..acum stupoare, ninsoarea lipsea gerul siberiei si-a facut loc in bucuresti de parca era la el acasa, de zapada nu mai vorbim, iar multi din amicii mei se dusesera sa vada stripteuse … explicatia am gasit-o singur…probabil se saturasera de carnurile din farfurie si acum s-au dus sa le vada cum danseaza.
m-am retras in cele din urma cu amicii dragi de pahar intr-o bodega afumata sa ascult povesti frumoase si rememorari ale copilariei lor pana in spre dimineata, pe care sincer intr-un viitor apropiat o sa imi faca mare placere sa le repovestesc.
ajuns acasa infofolit in plapuma adorm usor, in acelasi miros de scortisoara si cozonac…nu lung mi-a fost somnul caci niste olteni au avut grija sa imi rapeasca visurile aducand din Oltenia traditia cu ei (de parca chiar aveam nevoie de asa ceva…) dansand, fluierand tipand ca niste descreierati, batand in tobe ca niste salbatici, ca noi patricienii din bucuresti sa putem admira binecunoscuta capra sau ursul….in acele clipe mi-am jurat ca am sa ma fac sniper, si parca fiecare taranus care avea o toba sau ceva ce facea zgomot avea un bull's eye pe cur. cine mai poate dormi?! ... ce vise!? …ce craciun!? ….dar de traditia e traditie…

Blogger Template by Blogcrowds